avatar

Ораза кезінде тағам мен суға қатысты әдеттегі 6 қателік
Жарияланды Пайдалы кеңестер


1)Қант, қоспалар, бояғыштар қосылған сусындарды жиі ішу
Шешімі: Оларды аптасына екі реттен көп ішпеуге тырысыңыз

2)Суды көп мөлшерде ішу
-Неге: асқазанды сумен толтыру тамақпен толтырудан қаттырақ ауырлатады
-Шешімі: ауызашар кезінде бірнеше рет ұрттап, кейін сағат сайын бір стакандап ішу

3)Ауызашардан кейін физикалық жаттығулар жасау
-Неге: Бұл кезде организмдегі қан айналымы асқазанның айналасында орналасады
-Шешімі: Асқорытуды жеңілдету үшін тамақтан кейін екі сағаттан соң айналысу

4)Тамақты тез шайнау және жұту
-Неге: тамақты асықпай шайнау асты тез қорытуға және салмақты сақтауға көмектеседі

5)Ауызашарда бірден тәтті немесе тәтті қосылған тағам жеу
-Неге: Себебі бұл сізді жалқау әрі ұйқышыл қылады
-Шешімі: түнгі намазда және тауарих намазында сергек болу үшін, ауызашардан соң кем дегенде екі сағат үзіліс жасау

6) Құрамында натрий жоғары болатын тағамдар жеу
-Неге: натрий ораза кезінде шөлдетеді
-Шешімі: оның орнына құрамында калий жоғары болатын тағамдар жеу, себебі олар организмде суды сақтап тұрады және шөлді басады
#Бананда калий көп мөлшерде болады. Ауыз жабу кезінде банан қолдану күні бойы шөлді төменгі деңгейде ұстап тұруға көмектеседі.
#Сухурда калийдің көздері
-банан
-сүт
-құрма
-авакадо
-құрғақ шабдалы
-фисташки
-асқабақ
-горох
#Сухурға жаман таңдаулар:
-кебаб(донер)
-пицца
-кез келген фаст-фуд
-сыр
-сүтпен шай
#Сухурға д ұрыс таңдаулар:
-картоп
-күріш
-құрма
-банан
#Сухурда суды көп ішу маңызды, бірақ ифтармен сухур арасындағы уақытта бөліп ішу сияқты маңызды емес
#Ифтар мен сухур арасында әр сағат сайын бір стаканнан іш
Сухур(арабша)- таңның алдындағы ораза ұстаушы соңғы рет ас ішетін кез
Ифтар(арабша)-кешкі ауыз ашу.Күн батқаннан соң ақшам намазы кірген кез
Шейх Абу Ну`ман Абдурахимның парақшасынан алынған

Дереккөз: taalib.ru
    Мәзір ұнады ма? Достарыңмен бөліссең ше?

0 пікірлер