avatar

Лағман
Жарияланды Бірінші ас

Қайырлы кеш, жолдастар! Лағман — дүнген халқының ұлттық тағамы екені баршамызға аян. Тағам дәмділігімен танымал болғаны соншалық, бұл күнде қырғыз, өзбек, қазақ асханасынан жиі ұшыратуға болады. Сонымен, кеттік… Лағаманда ең бастысы — қолдан жасалынған лапша. Қолдан дайындалған лапшаны мен Астанада жүріп көргенмін, біраз ұққанымды сурет арқылы сөйлептіп көрейін:


Мұнда қамырды тұзды суға илеп аласыз да, әбден илеуі қанған соң пищевой пленкамен мұқият орап, тоңазытқышқа 3-4 сағатқа қойып қоясыз. Одан кейін алдын ала шығарып, бөліктерге бөліп, айлап созбақтайсыз. Жасалуы әжептеуір уақыт алатын болғандықтан дүкеннен дайын лапша пайдаланған тиімдірек:


Сонымен, бізге керек өнімдер: Спагетти (лапша) 3 орташа картоп орамжапырақ сәбіз — 2 пияз — 2 сарымсақ — 1 тіс қызанақ (томат пастасымен алмастыра аласыз) редька (немесе редиска) болгар бұрышы — 3 тауық еті (сиыр, қой) — 0,5 кг өсімдік майы аскөктер, дәмдеуіштер, тұз Тауық етін 2х2 етіп тураймыз:
Кастрюлге (қазанға) өсімдік майын құйып, пиязды қуырамыз. Одан кейін етті салып, 5-10 минут шамасында қуырамыз:

Үстінен 1 стакан қайнаған су құйып, орташа отта бетін жауып, 5-7 минут бұқтырып қоямыз. Ол уақыт аралығында көкөністерді тазартып, турап аламыз:

Енді бірінші мәрте тұздаймыз, (өзім қуыру барысында тұздағанды жөн санаймын) қызанақ салып, тағы 5 минут қуырамыз: Ары қарай көкөністерді салып, жақсылап араластырып 6-7 минутқа қалдырамыз:


Одан кейін картоп: Енді бетіне су құямыз. Құйылған су тағам бетін толық жауып, екі елі асқаны дұрыс:
Дәмдеуіштер, дәміне қарай тұз, бұрыш салып, отты пәсейтіп (қатты қайнап кетпесін), бетін жауып жарты сағатқа қалдырамыз. Аскөк пен сарымсақты турап, дайындап қоямыз. Бұларды пісуге жақындағанда 5 минут бұрын салып жібересіз. Қалауыңызша ащы келімдәрі салуыңызға болады:

Ыдысқа дайын лапшадан салып үстінен лағманымызды құямыз. Аскөктермен сәндеп, ыстықтай ұсына берсеңіз болады:

Ас болсын! Пы/сы: Сіздің нұсқадағы лағман қандай, дос? )) Бөлісе отырыңыз.

10 пікірлер

avatar
Тәбетті ойнатты…
avatar
Прәм, ойнап кетті ма? :))
avatar
Ох, тамаша! Мен кейін саламын, тоже осындай дайын спагеттимен ұрып жібереміз біз де :))) Қамырын созуды білмейДкем.
П.С. Мені ойыңнан шығармайтының үшін жақсы көрем сені, расымен!
П.С.С. Прогер мырзаларыңызға айтасыз ба, жаңа пікірлерді бөлек түспен ба ерекшелеп қоятындай етсе екен. Әйтпесе қай пікір қашанғы екені белгісіз боп тұраДдачы.
avatar
)) Осылай ашып айтып отырғаның қандай жақсы. Айтайын, болып қалар)) джәніі
avatar
мяяя қыздар лағман демекші, мен қазір алмат жақта көп қолданылатын тек перц пен еттен жынд ұйғыр лағманын үйрендім ғо))) жаман мақтанып кеткем со кезде алғаш созуым еще))))))) тек қалыңдау боп қалды, бірақ алдын/ала айтайын ауыр лағман)))) кейн бір қол тигенде жасалу жолымен бөлсермін, менде мындай проблем.))) айта отырайын енд))) суретке түсретін адам жоқ ваще,))) кейде пісірген, пісіп тұрғанын түсріп алам на памят)) кейн бұлай жақсы шыға ма жоқпа деп)))) ФБ өзім үшін отчет жасап тұрам солай))) а так сол түсретін адам жоқ)) Менің МАМкама, әлгі қамыры ұнайды қолдан созылған әпкелерімнің бәрі созады өлтіріп тұрып))))) қазір күлед, кезінде бізден үйреніп амай үйде жасағанда, енд инеттен распечатка жасап үйреніп жүрсін деп)))))
avatar
огооо, бөліссеңзші. Мен супер соза алмаймын, көзбен көргенімді жасаған түрім. Менде де суретке түсіретін ешкім жоқ, кейда сабақтан сіңлім кеп қалғанда ғана түсіреді, былайша өзім… Сізден джынд пост күтем бар ғо)))
avatar
ал қайда тұратын едіңіз? мүмкін осы сайттағылардан жақындау болса сізге, көмектесер, әрі өзіне де күшті нәрсе)) асмәзіріндегілерге де күшті болар еді…
avatar
Сізді өзімнің жеке аспазым қылып алсам қалай болар екен, ))))))))))))))), келісіп жатсаңыз хабарласының.